Εισαγωγή στις Στερεές Τροφές: Baby Led Weaning (BLW) vs. Αλεσμένες Τροφές

Eisagwgh-stis-sterees-trofes

Η εισαγωγή ενός παιδιού στις στερεές τροφές είναι ένα σημαντικό ορόσημο στη βρεφική ανάπτυξη και πολλές φορές αποτελεί πρόκληση για τους νέους γονείς. Υπάρχουν δύο δημοφιλείς μέθοδοι για να αρχίσει ένα παιδί να τρώει στερεές τροφές: το Baby Led Weaning (BLW) και οι αλεσμένες τροφές. Κάθε μέθοδος έχει τα δικά της πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, και η επιλογή εξαρτάται από τις προτιμήσεις και τις ανάγκες του κάθε παιδιού και της οικογένειας.

Baby Led Weaning (BLW)

Το Baby Led Weaning (BLW) είναι μια μέθοδος εισαγωγής στερεών τροφών όπου το μωρό τρώει μόνο του από την αρχή, χωρίς να ταΐζεται από τους γονείς του. Αντί να δίνετε αλεσμένες τροφές ή πολτούς, προσφέρετε στο μωρό μαλακές, εύκολες να πιαστούν τροφές σε κομμάτια που μπορεί να χειριστεί με τα χέρια του. Το BLW δίνει στο παιδί την ευκαιρία να εξερευνήσει νέες γεύσεις και υφές με τον δικό του ρυθμό.

pleonektimata tou blw

Πλεονεκτήματα του BLW:

  1. Ανάπτυξη δεξιοτήτων: Το BLW βοηθά στην ανάπτυξη των κινητικών δεξιοτήτων του μωρού, καθώς μαθαίνει να κρατά και να χειρίζεται το φαγητό.
  2. Ανεξαρτησία στο φαγητό: Το μωρό αναπτύσσει μια αίσθηση ανεξαρτησίας, καθώς επιλέγει τι και πόσο θα φάει. Περιορίζεται η υπερφαγία και προλαμβάνεται η παιδική παχυσαρκία. 
  3. Μείωση της επιλεκτικότητας: Με το BLW, τα παιδιά είναι λιγότερο πιθανό να γίνουν picky eaters (επιλεκτικά με το φαγητό τους) στο μέλλον, καθώς εκτίθενται σε διάφορες γεύσεις και υφές από νωρίς.

Αλεσμένες Τροφές

Οι αλεσμένες τροφές ή πολτοί είναι μια πιο παραδοσιακή μέθοδος εισαγωγής στερεών τροφών, όπου το φαγητό πολτοποιείται και προσφέρεται στο μωρό με κουτάλι. Αυτή η μέθοδος επιτρέπει στους γονείς να ελέγχουν καλύτερα τις ποσότητες και τις υφές των τροφών που τρώνε τα παιδιά τους.

Πλεονεκτήματα των Αλεσμένων Τροφών:

  1. Εύκολη κατανάλωση: Οι αλεσμένες τροφές είναι ευκολότερες για τα μωρά που δυσκολεύονται στην αρχή να καταναλώσουν στερεές τροφές ή έχουν χαμηλό βάρος, προωρότητα, όπου εκεί χρειάζεται το παιδί, πιο στενή παρακολούθηση και πρόσληψη βιταμινών, σιδήρου κ.α. . 
  2. Εύκολο καθάρισμα: Λιγότερες απώλειες φαγητού, καθώς ο φροντιστής έχει τον απόλυτο έλεγχο της σίτισης και η καθαριότητα είναι πολύ πιο εύκολη.
pleonektimata-ton-alesmenon-trofon

Ποια Μέθοδος είναι η Καλύτερη;

Και στις 2 περιπτώσεις βασική προϋπόθεση είναι το παιδί να στηρίζει το κεφάλι και τον κορμό του, σε μεγάλο βαθμό όταν κάθετε στο καρεκλάκι του, αλλά και να ανοίγει το στόμα, μόλις πλησιάζουμε το κουτάλι ή την τροφή κοντά του. Η επιλογή μεταξύ BLW και αλεσμένων τροφών εξαρτάται από τις προτιμήσεις των γονέων και τις ανάγκες του παιδιού. Κάποιοι γονείς επιλέγουν να χρησιμοποιήσουν έναν συνδυασμό και των δύο μεθόδων, δίνοντας στο μωρό τους ελευθερία να εξερευνήσει το φαγητό του, ενώ ταυτόχρονα προσφέρουν και πιο εύκολες επιλογές για να διασφαλίσουν ότι λαμβάνει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.

Σίγουρα με τη μέθοδο BLW οι γονείς θα έρθουν πιο συχνά αντιμέτωποι με το λεγόμενο gagging (αναγούλα), αλλά θα πρέπει να το διαχειρίζονται με ψυχραιμία καθώς είναι ένα απόλυτα φυσιολογικό φαινόμενο και δεν αποτελεί πνιγμό.

Το μωρό πρέπει να έχει δόντια για να φάει κομμάτια. Μύθος ή Αλήθεια;

Αυτό είναι μύθος!

Δεν είναι απαραίτητο το μωρό να έχει δόντια για να ξεκινήσει να τρώει τροφές σε κομμάτια. Τα μωρά γεννιούνται με δυνατά ούλα, που μπορούν να πολτοποιήσουν αρκετά αποτελεσματικά τις μαλακές τροφές. Έτσι, μπορούν να καταναλώνουν μικρά κομμάτια από μαλακές τροφές, όπως βρασμένα λαχανικά, μπανάνα ή αβοκάντο, ακόμα κι αν δεν έχουν βγάλει ακόμη τα πρώτα τους δόντια.

Η διαδικασία του να μάθει το μωρό να μασάει και να καταπίνει σωστά είναι μέρος της φυσικής του ανάπτυξης. Τα δόντια θα διευκολύνουν, βέβαια, την κατανάλωση πιο σκληρών τροφών, αλλά δεν αποτελούν προϋπόθεση για τη μετάβαση σε στερεές τροφές.

Ανεξάρτητα από τη μέθοδο που θα επιλέξετε, τα πιατάκια και μπολάκια σιλικόνης με βεντούζα είναι απαραίτητα για την ώρα του φαγητού. Μπορείς να βρεις εδώ αντιολισθητικά πιατάκια και μπολ σιλικόνης που μένουν στη θέση τους και μειώνουν τα ατυχήματα και το χάος που μπορεί να προκληθεί όταν το μωρό μαθαίνει να τρώει μόνο του. Επιπλέον, είναι εύκολα στο καθάρισμα και ασφαλή για τα παιδιά, καθώς είναι κατασκευασμένα από μαλακή, ανθεκτική σιλικόνη που δεν περιέχει επιβλαβείς χημικές ουσίες.

Με την κατάλληλη προετοιμασία και τα σωστά εργαλεία, η εισαγωγή του παιδιού σας στις στερεές τροφές μπορεί να είναι μια ευχάριστη και απολαυστική εμπειρία τόσο για εκείνο όσο και για εσάς!

Μην διστάσετε να συμβουλευτείτε έναν διατροφολόγο που ειδικεύεται στην βρεφική & παιδική διατροφή ώστε να σας δώσει τις κατάλληλες οδηγίες για οποιαδήποτε μέθοδο σίτισης επιλέξετε! Κάθε μωρό είναι διαφορετικό και πρέπει να ακολουθούμε την πιο σωστή μέθοδο με βάσει τις ανάγκες του!

eisagwgh stis sterees trofes

Ακολούθησέ μας στα Instagram και κάνε εγγραφή στο Newsletter μας για να ανακαλύψεις ακόμα περισσότερο μαμαδίστικο περιεχόμενο και έξυπνες ιδέες που θα κάνουν την καθημερινότητά σου ως μαμά πιο εύκολη και διασκεδαστική! Ανακάλυψε πρακτικές συμβουλές, νόστιμες συνταγές και πολλά άλλα που θα σε εμπνεύσουν να ζήσεις τη μαγεία της μητρότητας με στυλ και άνεση!

Ακολουθήστε μας στα social media

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας!

Ενημερώσου πρώτος για τα τελευταία μας νέα, προσφορές και αποκλειστικό περιεχόμενο!